Zdrowa żywność bez tajemnic

Ostatnie lata są czasem, w którym coraz więcej mówi się o zdrowej żywności. Niestety, jest to również czas, w którym dość boleśnie przekonujemy się o tym, że przynajmniej niektóre jej egzemplarze są zdrowe tylko z nazwy. Czy zatem jesteśmy w stanie rozpoznać producenta zdrowej żywności nie korzystając z badań laboratoryjnych?

Skomplikowane nazewnictwo

W sklepach czeka dziś na nas już nie tylko zdrowa żywność, ale także żywność ekologiczna, bio oraz organiczna. Niestety, choć nazwy te brzmią świetnie, często trudno jest mówić o ich rzeczywistym znaczeniu, bo te nie jest wcale łatwe do zdefiniowania. Co do zasady, producent zdrowej żywności powinien wytwarzać ją w oparciu o zasady rolnictwa ekologicznego. W praktyce sama nazwa nie powie nam wiele, choć już obecność certyfikatów branżowych może dać nam pewne wyobrażenie na temat tego, jak wartościowe jest konkretne rozwiązanie.

Rolnictwo ekologiczne to zresztą kolejny termin, który zasługuje na staranną analizę. Zakłada ono wykorzystywanie tych rozwiązań, które są w danym momencie najbezpieczniejsze dla środowiska. Oznacza to choćby troskę o to, aby zachować wysoki stopień bioróżnorodności. Producent zdrowej żywności, który dąży do tego, aby postępować uczciwie poddaje zatem kontroli nie tylko produkt końcowy, ale i procesy, które przyczyniły się do jego powstawania.

Gdzie szukać zdrowej żywności?

Żywność określana jako zdrowia jest dziś nam oferowana w wielu miejscach. Możemy na nią natrafić w sklepach specjalistycznych, nie brakuje jej jednak również w klasycznych marketach. Moda na nią przyczynia się do tego, że systematycznie rośnie jej dostępność.

Oczywiście jako świadomi konsumenci powinniśmy pamiętać o zasadzie ograniczonego zaufania, która z pewnością pomoże nam znaleźć żywność naprawdę wartościową. Nie warto kupować wszystkiego, co ma zdrowie i ekologię w nazwie. Znacznie lepszą opcją jest sięganie po te rozwiązania, które posiadają wzmiankowane już certyfikaty i pochodzą z miejsc, o których wiemy, że ważna jest w nich nie tylko jakość produktu końcowego, ale i bezpieczeństwo planety.